Ön itt jár: Kezdőlap > A megoldás

A megoldás

Téli depresszió

  • Ha általában "lehangoltnak" és "enegiahiányosnak" érzi magát, különösen a sötétebb téli hónapokban – akkor a fényterápiás készülékkel napi 30 perces,  50%-os fényintenzitású kezeléssel  jelentős javulást érhet el. Ez pótolhatja a természetes napsütés hiányát.

  • A fény befolyásolja a cirkadián (alvás-ébrenlét) ritmust és a szervezet belső óráját. Egyszerűen megfogalmazva ez azt jelenti, hogy a nappali időszakban a szervezet „felébred és minden funkciót bekapcsol", míg sötétben a szervezet "lelassul" és minden funkció "alvó üzemmódba" kapcsol.  Ebből eredően érezheti könnyebbnek a felkelést a nyári hónapokban, amikor világos van. Ellenben télen, amikor sötét van, sokkal nehezebben megy a felkelés.

Megnézem az eszközt!

 

Felébredés és alvás

  • Amennyiben tévénézés közben elalszik, utána pedig nehezen tud elaludni az ágyában – használja a fényterápiás eszközt 30 percig tévénézés közben, így kisebb az esélye annak, hogy elalszik a fotelben, vagyis könnyebben tud majd elaludni, amikor lefekszik az ágyába.
  •  Ha úgy érzi, túl korán fekszik le, és emiatt túl korán ébred fel reggel, akkor a fényterápiás eszköz segítségével este tovább tud ébren maradni, ebből eredően pedig valószínűleg később fog felébredni.
  •   Amennyiben reggel nehezen ébred, "lassúnak, álomittasnak" érzi magát, akkor a felébredést követően használja 30 percig a fényterápiás eszközt - ettől felfrissül, és készen áll a nap megkezdésére.

Megnézem az eszközt!

 

Többműszakos munka

Amennyiben nehezen tud ébren maradni, főleg az éjszakai műszak kezdetén, akkor a munka megkezdése előtt használja 30 percig a fényterápiás eszközt, és az éjszaka során ismételjen meg egy 15 perces kezelést, ha elálmosodik. Ez segít a szervezet belső órájának alkalmazkodni az új munkamenethez. A műszak befejeztével lehetőség szerint kerülje az erős fényt, és viseljen napszemüveget, amikor csak teheti. Ez a hazaérést követően segíthet az elalvásában. Az éjszakás munkarendje végén nagy lesz a kísértés, hogy a továbbiakban is reggel aludjon, mivel belső órája megszokta ezt a ritmust.

Azonban a fényterápiás eszköz segítségével ébren maradhat estig – így szervezetét ismét hozzászoktathatja ahhoz, hogy most éjszaka alszik, nem nappal.

Megnézem az eszközt!

 
Jetlag

Amennyiben nagy távolságokra utazik keleti vagy nyugati irányba, több időzónán keresztül, akkor ez teljesen összezavarhatja belső óráját. Általában ajánlott az utazást úgy megtervezni, hogy inkább reggel érkezzen a céljához, mint este. Aludjon a repülőn, ha teheti, ezt követően pedig a célállomáson természetes napfényben tartózkodva, vagy a fényterápiás eszközeink segítségével próbáljon meg lehetőleg minél tovább ébren maradni, amíg elérkezik az este.

Akit nagyon megvisel a jetlag, a fényterápiás eszköz segítségével az elutazás előtt beállíthatja belső óráját az utazási cél időzónájához. Néhány tanács:

  • Utazás nyugatra: Mielőtt elutazna, használja a fényterápiás eszközt 2-3 napig legalább 30 percig minden este, lehetőleg naponta egyre későbbi időpontban. Ez segít szervezetének alkalmazkodni az utazási cél időzónájához, szervezetének óráját későbbre (előbbre) állítja.
  • Utazás keletre: Mielőtt elutazna, használja a fényterápiás eszközt 2-3 napig reggelenként 30 percig, lehetőleg naponta egyre korábbi időpontban. Ez segít szervezetének alkalmazkodni az utazási cél időzónájához, szervezetének óráját korábbra (vissza) állítja.

Megnézem az eszközt!