Ön itt jár: Kezdőlap > Fényterápia

Fényterápia

A fény több mint világosság és több mint energia. A fény orvosság és táplálék, nem csak a növényeknek, hanem nekünk, embereknek is. A fény az élet és az egészség egyik legfontosabb forrása.

A szemünkbe behatoló fénynek két fontos funkciója ismeretes: optikai tartománya a látóidegeken keresztül lehetővé teszi a látást; energetikai tartománya pedig aktiválja az anyagcserét és hormonrendszerünk mirigyeit. A természetes napfény, anélkül, hogy közvetlenül észlelnénk, óriási hatással van egész szervezetünkre. Nem csak az ébrenlét és az alvás ritmusát szabályozza, de hatással van a hormonrendszerre, szabályozza a vérnyomást és az anyagcserét, fokozza a méregtelenítő mechanizmusokat.

A korunkra oly jellemző életvitel hatására jelentősen csökkent a nappali fényben eltöltött órák száma, időnk mindössze 10 százalékát töltjük a szabadban.

Milyen élettani hatásai vannak a fény hiányának?

Mindnyájan tapasztalhatjuk, hogy hangulatunk és közérzetünk nagymértékben függ a fénytől. Míg júniusban a napsütéses órák száma naponta átlagosan 17 óra, januárban ez az idő, napi 7 órára csökken. A búskomorság mellett romlik koncentrálóképességünk, fizikai teljesítőképességünk, kedvetlenekké válunk, gyengül immunrendszerünk, ilyenkor jelentősen megnő az infarktusok száma is.

Ha hiányzik a természetes napfény, lassul az anyagcserénk, gyorsabban elfáradunk, kevésbé vagyunk ellenállóak a stressznek és hajlamosabbak vagyunk a betegségekre. A nem megfelelő mesterséges fény a szem fáradságához, szemhéj vibrálásához, szemüveg használathoz, fejfájáshoz, fáradsághoz, ingerlékenységhez, szorongáshoz, depresszióhoz, édesség utáni fokozott vágyhoz valamint koncentrációs és motivációs zavarhoz vezet.

Mi is az a fényterápia?

Egy fényhiányos világban élünk, amiért az egészségünkkel fizetünk. Egy irodában vagy egy üzletben töltjük a munkanapokat, aztán otthon, vagyis megint bezárva, nem a levegőn, a monitor előtt. Gyorsabban fejlődünk, mint amennyire a szervezetünk velünk fejlődik, ezért nagyon sokan ennek az újfajta, „belső életnek” a tüneteitől szenvedünk. A sötétben élünk, az anyatermészettől távol, épp ezért meg kell küzdenünk azokkal a nehézségekkel, amelyeket ez az új helyzet okoz.

A jó hír az, hogy a fényterápia kutatói óriási lépéseket tettek az elmúlt években, megértették a fény szerepét az egészségünkben, és rájöttek arra, hogy nagyon fontos, hogy a szervezetünk megfelelő mennyiségű fényt kapjon egy bizonyos fénytípusból: a brigth light-ból.

Az életmódunkon nehezen tudunk változtatni, nem tudunk annyi időt tölteni a szabadban, mint amennyit egy nap kellene. Épp ezért fontos, hogy a legalább a fényt, amelyre szükségünk van, vigyük oda magunkhoz a fényterápia formájában.

A mi missziónk az, hogy az életminőséget javítsuk azzal, hogy megosztjuk a fényterápiával kapcsolatos tudásunkat és fényterápiás eszközeinket, amelyek segítségével minőségi életet élhetnek, élhetünk.