GASZTRO - Édes álom – kókuszos piskóta
Szeretettel nyújtjuk át Olvasóinknak szerkesztőségünk márciusi sütemény-különlegességét, amit az Alvás Világnapja ihletett. Apró cukorcsillagokkal ékesített, „Édes álom” fantázianevű piskótánk nem csak nevében, de ötletes díszítésében is a szép éjszakai álmokat hordozza. Készítsük el együtt!
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj
2 evőkanál kakaópor
20 dkg porcukor
1 kávéskanálnyi fahéj
4 tojás sárgája
1 nagy doboz (330 gr, 20%) tejföl
A tészta elkészítése:
A hozzávalókból puha tésztát gyúrunk, amit két részre osztunk, majd a hűtőben egy órán át pihentetjük. Az óra elteltével, mindkét felet jól meglisztezett deszkán kinyújtjuk.
Hozzávalók a töltelékhez:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 evőkanál rum
15 dkg kókuszreszelék
6 tojás fehérje
sárgabarack lekvár
A töltelék elkészítése:
A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a rumot és a kókuszreszeléket, majd óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjét.
Ezután az egyik kinyújtott lapot vajazott, lisztezett tepsibe tesszük, vastagon megkenjük baracklekvárral, majd rákenjük a kókuszos tölteléket. Végül befedjük a másik lappal, és előmelegített (kb. 200Celsius-fokos) sütőben megsütjük.
Díszítés
A kihűlt kókuszos piskótát nagy alakú pogácsaszaggatóval hold alakúra szaggatjuk, majd készen kapható (Dr. Oetker) cukorcsillaggal díszítjük. Az apró csillagokat a felvert tojásfehérje maradékával rögzíthetjük a piskóta felszínére.