Ön itt jár: Kezdőlap > GYAKORI KÉRDÉSEK - Mi történik az alvászavar központban?

GYAKORI KÉRDÉSEK - Mi történik az alvászavar központban?

A bentalvásos vizsgálatok sokak számára idéznek kellemetlen emlékeket. Ha mindehhez egy elektródákkal, szenzorokkal tarkított, addig teljesen ismeretlen vizsgálat is társul, többször is meggondoljuk, belevágjunk-e. Pedig az alvászavar központokban végzett egyéjszakás vizsgálatok semmilyen kellemetlenséggel sem járnak, és a műszerektől eltekintve, leginkább egy szállodai szobában eltöltött estéhez hasonlítanak. Néhány pontba szedtük, mi történik ilyenkor.

 

1.lépés:

Az éjszakai alvásvizsgálat az esti órákban, előzetesen egyeztetett időpontban veszi kezdetét. Szakasszisztensünk ekkor bekíséri Önt az egyágyas szobába, ahol az éjszakát tölti, majd részletesen ismerteti a vizsgálat folyamatát.

2.lépés:

Miután Ön hálóruhába öltözött, asszisztensünk felhelyezi az alvását vizsgáló műszer érzékelőit, melyek segítségével éjszaka nyomon követjük alvásának minőségét, mennyiségét, és megfigyeljük szervezete valamennyi alvás közbeni élettani folyamatát.

3.lépés:

Az érzékelők kisméretűek, ezért nem zavarják sem az elalvásban, sem az alvás közbeni testhelyzet-váltásban. Az elektródák felszerelése körülbelül 40 percet vesz igénybe, így az alvásvizsgálattal kapcsolatos, időközben felmerült kérdéseit ekkor is felteheti.

4.lépés:

Asszisztensünk egy külön szobában, ébren kíséri végig alvását az éjszaka folyamán, így Ön teljes biztonságban érezheti magát.

5.lépés:

A vizsgálat a reggeli ébredésig tart. Ekkor levesszük az érzékelőket, Ön pedig az otthon megszokott módon készülhet fel napközbeni tevékenységeire.

6.lépés: Mielőtt távozna, megkínáljuk egy csésze kávéval vagy teával, és néhány falat reggelivel, hogy a nálunk töltött éjszakát követően a napja a lehető legjobban induljon.

 

AZ ALVÁSVIZSGÁLATOKKAL KAPCSOLATOS LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK:

- Hogyan tudok elaludni idegen környezetben, műszerekkel a testemen?

- A páciensek többsége könnyedén alszik el, hiszen alvásközpontjaink vizsgálószobái a szállodai szobákhoz hasonló kényelmet nyújtanak. Ha mégis nehézségekkel járna az elalvás, gyógyszeres segítséget tudunk nyújtani.

- Hogyan tudok éjszaka kimenni a mosdóba, testemen az érzékelőkkel?

- Ha az éjszaka során szüksége van a mosdóra vagy bármilyen egyéb ok miatt (pl. szorosabb a pánt) szeretne asszisztensünkhöz fordulni, az ágy mellett található nővérhívó csengővel ezt megteheti. Mivel valamennyi érzékelő egyetlen dobozkába csatlakozik, ami egy mozdulattal eltávolítható, Ön máris felkelhet. A vizsgálatot ugyanilyen egyszerűen tudjuk folytatni.

- Hogyan vegyem be a megszokott gyógyszereimet?

- Szakorvosunkkal történt egyeztetést követően, a rendszeresen szedett gyógyszereit szokás szerint vegye be. Ha altatóval alszik, azt csak az érzékelők felszerelése után ajánlott bevenni.

- Mit tegyek, ha a vizsgálat befejezése előtt felébredek?

- Ha a vizsgálat befejezése előtt felébredt, és szeretne felkelni, az ágy mellett található nővérhívó csengő megnyomásával tudja ezt jelezni asszisztensünknek. Kérjük, hogy az ágyban fekve várja meg, amíg asszisztensünk válaszol a hívásra, majd leszereli az érzékelőket.

- Mit tegyek, ha másnap reggel időre kell mennem?

- Ha a vizsgálat másnapján kötelezettsége van (pl. megadott időre kell beérnie a munkahelyére), tájékoztassa erről asszisztensünket, aki a reggeli ébresztést ennek megfelelően időzíti.

 

<<< VISSZA A FŐOLDALRA!