Ön itt jár: Kezdőlap > Fénysüti a téli rosszkedv és fényhiány ellen

Fénysüti a téli rosszkedv és fényhiány ellen

A karácsonyi készülődés jóformán elképzelhetetlen a frissen sült fahéjas, fűszeres sütemények lélekmelegítő illata nélkül. Ünnepi hírlevelünk Gasztro rovatában Molnár Éva, Törökszentmiklós méltán népszerű mézeskalács készítő és gyertyamártó mesterének fényköntösbe bújtatott mézes receptjét osztjuk meg Önökkel.

Hozzávalók

25 dkg méz, 5 dkg margarin, 4 egész tojás, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál fahéj, 1,5 vagy 2 dkg szalakáli (A kevesebbtől kevésbé fog feldagadni!), 70 dkg finomliszt

Elkészítés

A 25 dkg mézet és az 5 dkg margarint meglangyosítjuk. Egy másik edénybe 4 egész tojást, 10 dkg porcukrot, egy csomag mézes sütemény fűszerkeveréket és 2 dkg szalakálit teszünk. Habverővel jól összedolgozzuk, majd beleöntjük a langyos mézbe, s újból összedolgozzuk. Ezután kézzel belegyúrjuk a 70 dkg lisztet. Az így elkészült tésztát, letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük 1 napig. Majd kinyújtjuk - kb. 4 mm vastagságúra -, megformázzuk, és sütőlemezre tesszük. Forró sütőben (200 fok, 4-5 perc) mogyoróbarnára sütjük. Vigyázzunk, mert ahogy melegszik a sütő, úgy rövidülhet a sütési idő!

A képen látható téli táj elkészítése

A kinyújtott tésztából vágjunk ki késsel egy nagyobb darab nyers tésztát - ez lesz az alapja a kompozíciónknak. Helyezzük sütőpapírra és szurkáljuk meg tűvel, hogy a sütés közben felszabaduló gázok el tudjanak távozni a tésztából, s ne legyen púpos a kisült alapunk. A megmaradt tésztából szúrjunk ki/vagy vágjunk ki késsel egy házikót és két darab fenyőt. Fontos, hogy az apróságokat ne süssük egyszerre az alappal! Sütés után hagyjuk őket kihűlni. A kihűlt házikónak és fenyőknek vágjunk le az aljából, hogy a máz könnyebben belekapaszkodjon.

Készítsük el a cukormázat!

Két tojás fehérjére lesz szükségünk.  Az egyik tojásfehérjéhez tegyünk kb. 12 -13 dkg, a másikhoz kb. 20 dkg porcukrot. Az előbbi hígabb lesz, ezzel kell lekenni az alapot! A másik sűrűbb, ezzel fogjuk megrajzolni a mézeskalács figurákat. A hígabb mázzal vonjuk be az alapot, a szélére száradás után tehetünk az írókás mázzal fehér pöttyöket, ez feldobja a képünket. A mécseseket vonjuk be mázzal, egyszerűbb, ha kivesszük belőle a mécsest, s úgy helyezzük rá a bekent fehér alapra. A kidíszített apróságok (ház, fenyő) alját vékonyan vonjuk be mázzal és helyezzük rá a bekent alapra. A hátulját kitámaszthatjuk egy fogpiszkálóval, ha túl vékonyak lettek a fenyőink. Tűz imitációnak rakhatunk apróra tört fahéjat, de díszíthetjük csillagánizzsal, szegfűszeggel. Legalább egy napig hagyjuk állni, hogy megszáradjon!

Az elkészült Fénysütivel kívánunk kellemes Ünnepeket!

 

VISSZA a címlapra