Ön itt jár: Kezdőlap > Varázsoljon otthonába nappali fényt a télen is

Varázsoljon otthonába nappali fényt a télen is

TÉLI DEPRESSZIÓ

A tél erősen befolyásolja legtöbbünk kedélyállapotát. Az időjárás sok embernél vált ki úgynevezett szezonális, évszakhoz kötött depressziót, amely megfosztja az érintetteket az életörömtől és a cselekvési kedvtől. A mi szélességi körünkön a lakosság legalább 1-2 százaléka szenved a szezonális depresszió tüneteitől, és mintegy nyolcadánál jelentkeznek „szubszindrómás” tünetek. A téli szenvedést nyilvánvalóan a kismennyiségű nappali fény váltja ki. A mai tudományos ismeretek alapján számos depressziós megbetegedés kialakulásánál kulcsfontosságú szerepe van a szerotonin nevű átvivő anyagnak. A depresszív hangulatok gyakran a szerotonin hiányával járnak együtt, ezt figyelték meg az orvosok a szezonális depressziós betegeknél is.

Fényterápiás kezelése

A szakemberek négy héten át fényterápiával kezelték mind a szezonális depresszióban szenvedő betegeiket, mind az egészséges tesztszemélyeket. A vizsgálatban résztvevők a reggeli felkelés után naponta 45 percig egy speciális, 10 000 Lux erősségű lámpa fényével kezelték magukat. A már évek óta alkalmazott terápiaforma döbbenetes eredményt hozott: a betegek közérzete javult, közel 50 százalékuk tünetmentessé is vált. (Forrás: derstandard.at)

Hogyan és milyen eszközzel kezelje a téli depressziót?

ALVÁSZAVAR

Az alvás alapvető létszükséges a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódásához, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó, és elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez. Az alvászavar csökkenti az alkalmazkodóképességet: a reagáló-, tanulási- és tűrőképesség, a figyelem, a munkateljesítmény csökken, egyre kifejezettebb ingerlékenység, fáradtságérzés jelentkezik, sőt, tartósan kimerült állapotban a testi betegségek és a szellemi leépülés kockázata is lényegesen fokozódik hatására.

Fényterápiás kezelése

Az összes alvás-ébrenléti zavar esetében az a probléma, hogy a biológiai óránk nem tud automatikusan átállni a megváltozott napi ritmusra. A kérdés az, hogy ha ez magától nem megy, mivel tudjuk mi állítani belső ritmusunkat? A válasz egyszerű: fénnyel és sötétséggel. A fény és sötétség váltakozása határozza meg egy nap ritmusát a természetben, és ez a biológiai óra befolyásolhatóságának eszköze is. A gyakorlatban ez 2000-2500 lux erejű fény alkalmazását jelenti legalább fél órán keresztül - ezt hívjuk fényterápiának.

Hogyan és milyen eszközzel tehet az alvászavar ellen?


JETLAG

A jetlag időzónaváltás-szindróma a cirkadián ritmusban történő változás által kiváltott fiziológiai tünetegyüttes; az alvászavarokon belül a cirkadián ritmus zavarai közé sorolják. Tipikusan hosszú, kelet-nyugati irányú repülőutak során lép föl, innen kapta nevét is. A jetlag több napig is fennállhat, hatása általában kelet felé haladva nagyobb. Tünetei az étvágytalanság, hányinger, emésztési zavarok, fejfájás, az orrmelléküregek irritációja, kimerültség, a szokásostól eltérő, felületes alvás, álmatlanság, zavartság, ingerlékenység, enyhe depresszió.

Fényterápiás kezelése

A fényterápiás kezeléssel a jetlag is könnyedén elmulasztható.

Nézze meg, mely eszközünkkel, és hogyan tudja kezelni!


TÖBBMŰSZAKOS MUNKA

A többműszakos munka egyik legsúlyosabb következménye az alvászavar. Amennyiben nehezen tudja szervezetét átállítani a megfelelő periódusokra, elalszik, nehezen marad ébren, képtelen beállítani a biológiai óráját úgy, ahogy szüksége lenne rá, a fényterápia segítségével lehetősége nyílik arra, hogy fokozatosan szoktassa szervezetét az aktuális műszak követelményeihez.

Fényterápiás kezelése

A fényterápiás kezeléssel a többműszakos munka tünetei is könnyedén kezelhetőek.

Nézze meg, mely eszközünkkel, és hogyan tudja kezelni!