GASZTRO - Farsangi fény fánk mindenkinek!
A farsangi időszak elmaradhatatlan gasztro csemegéje, a kelt tésztából készült, szalagos fánk. Legtöbbünk emlékeiben élénken él nagymamánk illatos, frissen sült finomsága, ami sokszor még a porcukrozást sem várta meg a süteményes tálon, hiszen megannyi éhes farsangozó kéz nyúlt utána. Rovatunkban ezúttal egy régi családi receptet teszünk közzé, hogy Önnel együtt készíthessük el az idei farsang legfinomabb „fény-falatait”!
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
2 db tojás sárgája
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
késhegynyi só
1 evőkanál kristálycukor
0,5 l tej (ha keményít a liszt, kicsit több)
Elkészítés:
A tejből 3 decilitert egy kis tálba öntünk, meglangyosítjuk, és 1 csapott evőkanál kristálycukrot feloldunk benne. Ezután beletesszük az élesztőt, amit alaposan elkeverünk, majd felfuttatjuk. Ha kész, hozzáadjuk a porcukrot, a szintén langyos vaj felét és a tojás sárgáját. Ezt beleöntjük az előzetesen meglangyosított lisztbe (radiátor mellé téve átlangyosodik), hozzáadjuk a sót és összedolgozzuk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta kalácstészta állagú lesz, és elválik a kezünktől, valamint a táltól. Ezután lisztet szórunk egy tiszta, nagy tál aljába, beletesszük a tésztát, liszttel meghintjük a tetejét is, konyharuhával letakarjuk és körülbelül 20 percre meleg helyre tesszük, hogy megkeljen.
20 perc elteltével a tésztához folyamatosan hozzáadjuk a langyos vaj másik felét és a megmaradt tejet, „hólyagosra dolgozzuk” (kisebb-nagyobb hólyagok képződnek benne), majd újra a tálba tesszük, liszttel megszórjuk, és egy-másfél óra alatt a kétszeresére kelesztjük. Figyelem! A tálban kelő tésztát huzat nem érheti, különben összeesik!
Ha megkelt a tészta, vastagon lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel(!), ujjnyi vastagságúra egyengetjük, majd egy nagyobb átmérőjű (8-10cm-es) szaggatóval kiszaggatjuk, végül letakarva, újabb 20 percig pihentetjük.
Ha kész, forró olajban kisütjük. A sütésre különösen nagy figyelmet kell fordítani, mert a fánkunknak csak akkor lesz szép szalagja, ha először a lisztezett felével felfelé sütjük (letakart tálban), a másik felét pedig fedő nélkül sütjük ki.
Díszítés, ízesítés:
És a kész fánkokból hogyan lesz „fény fánk”? Ehhez csupán egy darabka papírra, egy ollóra és egy kis porcukorra van szükségünk. A papírból kivágunk egy körülbelül a fánkunk méretével megegyező nap-formát (melyet letölthet weboldalunkról), úgy, hogy a napkorong és a napsugarak kerüljenek kivágásra. Az így elkészült mintát rátesszük a fánkra és megszórjuk porcukorral.
Ízesíthetjük barack- vagy eperlekvárral, ízlésünknek megfelelő pudinggal.
A farsanghoz jó hangulatot, a fény fánkhoz pedig jó étvágyat kívánunk!