Ön itt jár: Kezdőlap > GASZTRO - Sütiköntösbe bújtatott, szeszélyes április

GASZTRO - Sütiköntösbe bújtatott, szeszélyes április

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, és nap mint nap megtapasztaljuk a szirombontó hónap szeszélyességét: egyszer ragyogó, szinte már nyári meleggel kényeztet bennünket, máskor hűvös szél sodorja fölénk a felhőket. E gyönyörű, ám szeszélyes hónap arra inspirált bennünket, hogy egy közismert, mára mégis sok helyütt feledésbe merült sütemény receptjét osszuk meg Önökkel. A baracklekváros, tojáshabos „Női szeszély” ma is megdobogtatja szerkesztőségünk tagjainak szívét. És nem csak a hölgyekét...

 

 

Hozzávalók:

4 tojás

A tojások súlyának megfelelő súlyú cukor és liszt

0,5 csomag sütőpor

4 evőkanál víz

Sárgabarack lekvár

+ 6 tojásfehérje

+ 24 dkg cukor

 

Elkészítése:

A 4 tojást lemérjük, és amennyi a tojás súlya, annyi lisztre és finom szemcsés kristálycukorra lesz szükségünk.

A tojásokat kétfelé vesszük, és először a fehérjét a cukor felével kemény habbá felverjük, majd a cukor másik felével habosra keverjük a sárgáját. A liszt felébe beleöntjük a sütőport, majd a felvert sárgához keverjük. Hozzáadunk 4 evőkanál vizet, a liszt másik felét, végül a felvert tojásfehérjét. Ha habkönnyű tésztát szeretnénk, érdemes a felvert tojásfehérjét is két részletben a tésztához keverni: az első felét robotgéppel, a második felét kézzel, lazán.

Az így összeállított tésztát zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, és 180 Celsius-fokon körülbelül 30 percig sütjük. /Sütés közben ne nyissuk a sütő ajtaját, nehogy visszaessen a tészta!/

Miután kisült, kivesszük és körülbelül 5 percig állni hagyjuk, majd megkenjük sárgabarack lekvárral. A lekvárra a korábbi sütés-főzésekből megmaradt, lefagyasztott tojásfehérjéből készült tojáshabot kenjük, melyet cukorral és csipetnyi sóval keverünk kemény habbá. /Tojásfehérjénként kb. 4 dkg cukrot használjunk!/ A habos tésztát 5-6 percre visszatesszük a sütőbe, és amikor a teteje megkeményedik és rózsaszínűre színeződik, kivesszük.

 

Jó étvágyat kívánunk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< VISSZA A FŐOLDALRA